ESG v praxi: Diverzita, inkluze a energetická efektivita jako hnací síla změn

Published On: 28. 5. 2024

Podpora diverzity a inkluze, redukce odpadu a nasazování energeticky účinných technologií – to jsou tři hlavní oblasti, na které se podle nejnovějšího průzkumu asociace ABSL zaměřují firmy z kancelářských oborů v oblasti ESG. Podle nových pravidel musí některé společnosti od letošního ledna svůj výkon povinně vykazovat v rámci ESG reportingu, do roku 2026 se pak tato povinnost rozšíří i na další subjekty. Podle ABSL se v posledních letech udržitelným strategiím věnovalo 88 % firem z oboru IT a podnikových služeb, mají tak v plnění cílů náskok.

Diverzita a inkluze v hlavní roli

Nový průzkum asociace ABSL ukázal, že diverzita a inkluze tento obor přímo charakterizují. V oboru pracuje 90 národností, 66 % center se věnuje začleňování jedinců se zdravotním postižením, 73 % center má politiku podporující rodiče na rodičovské dovolené nebo po ní, zhruba čtvrtina firem zintenzivňuje nábor věkové skupiny 55+ a polovina má programy na podporu LGBTQ+ komunity. Navíc 42 % členů vrcholového vedení tvoří ženy, což tento obor staví vysoko nad český a dokonce i evropský průměr. Dle studie Deloitte Ženy ve vedení přitom Česká republika se svým 17,2% zastoupením žen ve vedení zaostává jak za celosvětovým (19,7 %) tak evropským (30,7 %) průměrem.

„Náš nejnovější průzkum opět potvrdil, že obor IT a podnikových služeb má diverzitu doslova ve svém DNA. Podstatné ovšem je, že nejen týmy zaměstnanců, ale i vrcholové vedení jsou složeny z různorodých skupin,“

říká Jonathan Appleton, ředitel ABSL a zdůrazňuje skutečnost, že právě díky tomu centra dosahují výborných výsledků na poli inovací i efektivity a již dvě desítky let dynamicky rostou.

Jak chránit životní prostředí?

Vedle vynikajících výsledků v „S“ části ESG vykazuje obor výborný výkon i oblasti „E“, tedy environmentální. V ní firmy podle průzkumu nejčastěji jako svůj první krok k ochraně životního prostředí realizují redukci odpadu (83 %). Vysokých 76 % firem pak investuje do energeticky účinných zařízení a technologií a téměř polovina dotazovaných (48 %) vyjadřuje poptávku po „zelených“ budovách a kancelářích a současně žádá o udržitelné postupy od svých dodavatelů (45 %).

Zájem o „zelené“ kanceláře potvrzuje i společnost Colliers.

 „ESG je dnes tématem již prakticky všech společností, které řeší redesign stávajících prostor nebo poptávají nové administrativní prostory. Chtějí, aby byly v souladu s moderními požadavky na použité materiály, využití obnovitelné energie, uhlíkovou stopu, nakládání s odpady, zdravé pracovní prostředí či hospodárné nakládání s vodou,“

říká Jana Vlková, ředitelka oddělení Workplace Advisory a Office Agency ve společnosti Colliers, s tím, že k projektům, které v maximální možné míře naplňují aktuální požadavky ESG patří například projekt PORT7 od developera Skanska v Praze 7 nebo projekt Hagibor od společnosti Crestyl. Při vytváření svých ESG reportů však dle Jany Vlkové firmy často zjišťují, že nemají o svých budovách a jejich výkonu dostatek informací.

Analýzou dat k úsporám

V pražském centru inovačních a podnikových služeb SAP Services si s tím ovšem snadno poradili – vyvinili si jednoduchý nástroj Sustainability dashboard, který je postavený na technologii SAP Analytics Cloud a umí sledovat spotřebu vody a energie a přepočítávat ji na vytvořené množství CO2. Tento monitoring umožňuje odhalit celou řadu zajímavých informací, například místa, kde se zbytečně energiemi plýtvá. Tým správy budov pak s pomocí těchto dat může reagovat na abnormální hodnoty a předávat výsledky měření do centrály pro přípravu globálního výročního ESG reportu. Kromě vody a energií bude nástroj v SAP Services sledovat i množství odpadu, který vzniká v kancelářích, a do budoucna firma plánuje i monitoring uhlíkové stopy ve spojitosti s firemními auty.

Energeticky účinné technologie snižují dopady i náklady

Ve snaze omezit ekologický dopad a posílit udržitelnost, firmy také stále více přistupují k využívání energeticky účinných technologií. Vedle úsporných systémů vytápění a chlazení v budově či inteligentních systémů osvětlení se do popředí zájmu dostávají i úsporná řešení na ukládání a správu dat. Důvod je zřejmý, datová centra odpovídají za 1-2 % veškeré spotřeby energie a díky obřím nárůstům objemů dat jejich energetické nároky dále porostou. Na úložiště z toho obvykle připadá kolem 20 %. Se zajímavým řešením v této oblasti přišla společnost Pure Storage, která v rámci svých řešení datových úložišť využívajících technologie flash umožňuje svým zákazníkům zásadní snížení spotřeby energie i emisí oxidu uhličitého. Její úložná pole totiž pojmou více dat na menší plochu než tradiční úložné produkty a to znamená, že mohou přinést až 85% snížení spotřeby energie ve srovnání s konkurenčními produkty. Tento aspekt nabývá na důležitosti v souvislosti s dramatickým nárůstem nestrukturovaných dat.